Tarvitsemme ammattisotilaan uskoa

5.1.2021

Vapautta ei ole se, että saa tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa. Vapaus löytyy antautumisesta. Kuulostaa paradoksilta, ja sitähän se onkin. Mutta Jumalan maailma on vastakohtien maailma. Kuten psykologi Tommy Hellsten on todennut, saat sen mistä luovut. Kun lukee Matteuksen evankeliumia, kaikkein suurimmat kehut Jeesukselta saa ammattisotilas, joka uskoi selkeään komentoketjuun.

Sadanpäällikkö vastasi: ”Ei, Herra, en minä ole sen arvoinen, että tulisit kattoni alle. Sano vain sana, ja palvelijani paranee. Minä tottelen itsekin toisten käskyjä ja komennan omia sotilaitani. Kun sanon sotilaalle: ’Mene’, niin hän menee, tai toiselle: ’Tule’, niin hän tulee, tai palvelijalleni: ’Tee tämä’, niin hän tekee.” Tämän kuullessaan Jeesus hämmästyi ja sanoi niille, jotka häntä seurasivat: ”Totisesti: näin vahvaa uskoa en ole tavannut yhdelläkään israelilaisella. Minä sanon teille, että niin idästä kuin lännestä tulee monia, jotka taivasten valtakunnassa käyvät aterialle yhdessä Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin kanssa. Mutta ne, joiden oli määrä periä valtakunta, heitetään ulos pimeyteen. Siellä itketään ja kiristellään hampaita.” Sitten Jeesus sanoi sadanpäällikölle: ”Mene. Tapahtukoon niin kuin uskot.” Sillä hetkellä palvelija parani. Matt. 8:8–13

Me Pohjolan vakaat kristityt emme tarvitse välttämättä niinkään opetusta Raamatusta, vaan Raamatun elämistä todeksi. Mutta tämä ei tarkoita vain joidenkin eettisten koodistojen toteuttamista tai moraalista puhtautta – kyse on paljon syvemmästä asiasta.

Kun sanon palvelijalleni ’Tee tämä’, niin hän tekee. Matt. 8:9

Kuunteletko, mitä Jeesus puhuu sinulle? Nyt en tarkoita pelkkää Raamatun lukemista. Kuuletko Pyhän Hengen kuiskaukset, kun sinua pyydetään antamaan rahaa vähävaraisille naapureille, kun sinua pyydetään auttamaan sinulle tuntematonta ihmistä, kun sinua pyydetään soittamaan kaukaiselle sukulaiselle, kun sinua pyydetään pysähtymään tai hidastamaan, kun sinua pyydetään tekemään, kun sinua pyydetään antamaan anteeksi, tai kun sinua pyydetään lähtemään lähetystyöhön?

Ammattisotilas luotti siihen, mitä Jeesus sanoisi, tekisi ja pyytäisi. Samaa kaliiberia oli myös Aabraham, kehen Jeesus myös viittasi. Aabraham jätti kaupungin loistokkuuden, hyvät kontaktit ja mahdollisesti menestyneen yrityksen, koska Jumala pyysi häntä olemaan suuressa mukana – suuremmassa kuin Aabraham edes osasi ajatella. Toki helppoa ei hänen elämä ollut, aluksi pelkkää aavikkoa. Mutta se oli elämää Jumalan kanssa!

Me tarvitsemme nyt ammattisotilaan uskoa, mikä ottaa todesta Jeesuksen sanat ja toimii niiden mukaan. Kreikan kielen sana ’usko’ tarkoittaa yhtälailla ’uskollisuutta’. Usko Jeesukseen ei ole vain tietoa tai Jumalan olemassaolon hyväksymistä. Usko on suhde henkilöön, johon luottaa 100% ja on valmis toimimaan hänen kanssaan hänen toimintasuunnitelman ja toimintaperiaatteiden mukaisesti

Mikko Kaartama

Share This