Johtajuuden mittari

7.1.2021

Mielikuvia johtajuudesta on monenlaisia. Näkemyksiä johtajuudesta on erilaisia. Yksi hyvä määritelmä on se, että johtajan tehtävä on saada toiset loistamaan. Tämä on yksi johtajuuden mittareista. Näin ollen johtajuus on loppujen lopuksi vaikuttamista. Siksi johtajuutta ei aina pitäisi katsoa positioista tai titteleistä käsin, vaan myös vaikutusvallan näkökulmasta. Kenellä on eniten vaikutusvaltaa porukassa – hän on porukan johtaja. Toinen kysymys sitten on, miten tuota vaikutusvaltaa käytetään: omien etujen ajamiseen, yhteisen hyvän etsimiseen vai lopulta Jumalan kirkastamiseksi?

Jokainen on johtaja, koska jokainen vaikuttaa johonkuhun. John C. Maxwell

Jokainen on johtaja – vähintään itsensä. Kuulostaa yllättävältä, mutta ensimmäiseksi on johdettava itseään. Ja tämä on itseasiassa kaikkein vaikeinta johtajuutta. Siksi menestyneimmät johtajat ovatkin parhaita myös itsensä johtamisessa. Kaksi hyvää esimerkkiä löytyy suoraan Raamatusta. Israelin ensimmäinen kuningas Saul ei johtanut itseään, vaan antoi kansan mielipiteen johtaa omaa toimintaansa. Seuraava kuningas Daavid puolestaan johti ensisijaisesti itseään, vaikka hän saikin suuren kansanjoukon hallittavakseen. Lopputulokset voidaan lukea suoraan Samuelin kirjoista. Miten Daavid johti itseään? Hän pelkäsi enemmän Jumalaa kuin ihmisiä. Toki lankeemuksiakin tapahtui – yksikään ei ole synnitön. Mutta isossa kuvassa Daavid ei ollut kiinnostunut imagostaan, menestyksestään tai tulevaisuudestaan vaan läheisestä suhteesta Jumalaan. Hänen suurin pelkonsa oli, että Jumala ottaisi Pyhän Henkensä pois.

Jos elämäsi inspiroi toisia unelmoimaan enemmän, oppimaan enemmän, tekemään enemmän ja olemaan enemmän, olet johtaja. John Quincy Adams

Vaikka et olisi suur-yrityksen johtaja tai raamattupiirin vetäjä, olet kuitenkin itsesi johtaja. Minkälaista valtaa käytät itseesi ja sen jälkeen toisiin? Tai kenen muun vaikutuspiirissä olet? Joskus elämän suurin rajoittaja onkin oma itsemme, jos emme osaa johtaa omaa sydäntä, ajatuksia ja tekojamme. Mutta kaikkeen on aina ratkaisuja. Jeesus on nimittäin vapauttaja. Hänelle kannattaa antaa johtajan paikka omassa elämässä. Kreikan kielen sana ’Herra’ tarkoittaa myös ’isäntää’. Kuka on sinun isäntäsi? Onko Jeesus elämäsi, sydämesi ja tekojesi isäntä? Sinun tehtäväsi on johtaa itsesi Jeesuksen seuraan, hän johtaa siitä eteenpäin. Kolmiyhteinen Jumala haluaa saada sinut loistamaan hänen valoaan tässä pimenevässä maailmassa.

Mikko Kaartama

Share This