Jumalan valtakunta on joukkuepeli

19.5.2020

Maailmassa on kaksi asiaa, mitä on mahdotonta tehdä yksin: mennä naimisiin ja rakentaa seurakuntaa. Jumalan valtakunta on joukkuepeli. Ihminen on luotu ja tarkoitettu yhteyteen toisten kanssa. Ihminen haluaa luontaisesti olla osa jotain kokonaisuutta – olla osallinen jossain itseään suuremmassa. Lisäksi ihminen haluaa tuoda jotain lisä-arvoa toisille.

Keskinäinen riippuvuus on hyvä asia. Kun ihminen luotiin, hän ei kauaa ollut yksin. Eläimistä ei ollut pysyviksi kavereiksi. Niinpä Jumala teki toisen ihmisen. Eevan luomisessa ei ole kyse pelkästään avioliitosta ja perheestä – vaan myös yhteyden korostamisesta. Ihminen on rakennettu yhteyteen toisten ihmisten kanssa. Vaikka Jeesus vietti aikaa yksinäisyydessä ja rukouksessa, hän rakensi ympärilleen oman lähipiirin ja yhteisön. Jeesus rakensi joukkueen – tiimin.

Sitten Jeesus nousi vuorelle. Hän käski luokseen ne, jotka hän oli valinnut, ja he lähtivät hänen mukaansa. Nämä kaksitoista Jeesus kutsui olemaan kanssaan lähettääkseen heidät saarnaamaan ja valtuuttaakseen heidät karkottamaan saastaisia henkiä. Mark. 3:13–15

Yhteydessä on kyse myös sitoutumisesta. Opetuslapset sitoutuivat Jeesukseen, ja Jeesus sitoutui heihin. Minkälaiset joukkueet voittavat? Mitkä joukkueet menestyvät? Sitoutuneet ja joukkueelle pelaavat joukkueet. Tietenkin tarvitaan taitoa, osaamista ja ymmärrystä. Tietysti tarvitaan jatkuvaa kasvua. Pelkkä into ei johda vielä mihinkään. Tarvitaan suunnitelmallisuutta. Mutta ennen kaikkea joukkuepelissä tarvitaan kaikkia. Harvoin maalintekijät juoksevat yksin koko jalkapallokentän läpi. Hieno maali on aina yhteistyön tulos!

Armolahjoja on monenlaisia, mutta Henki on sama. Myös palvelutehtäviä on monenlaisia, mutta Herra on sama. Jumalan voiman vaikutuksia on monenlaisia, mutta hän, joka meissä kaikissa kaiken vaikuttaa, on sama. Hän antaa Hengen ilmetä itse kussakin erityisellä tavalla, yhteiseksi hyödyksi. 1. Kor. 12:4–7

Joukkueessa yksilöt pelaavat yhteisen päämäärän hyväksi – yhteiseksi hyödyksi, kuten Paavali sanoisi. Siksi seurakuntaa ei rakenneta yksin, vaan yhdessä. Kristinusko on joukkuepeli. Mutta kaikki pelaajat eivät pelaa kaikilla paikoilla. Tästä syntyy vain sekava joukko irrallisia pelaajia. Avain on saada kukin pelaaja loistamaan juuri sillä omalla pelipaikallaan.

Mistä sitten aloittaa? Tunnista omat lahjasi ja intohimosi. Ne ovat Jumalan antamia sinulle. Ne ovat suurempaa kokonaisuutta varten – yhteiseksi hyödyksi. Kokonaisuudessa kaikille paikkoja riittää. Tunnista kuitenkin myös puutteesi. Voimme antaa vain sitä, mitä meillä on, emme sitä, mitä meillä ei ole. Mutta mikä on sinun intohimosi? Mikä saa sinut itkemään, laulamaan ja lähtemään liikkeelle?

Mikko Kaartama

Share This